top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Çalışma Ortamının Düzenlenmesi

Verimli bir şekilde çalışmanın ilk adımı, uygun bir çalışma ortamı bulunması ve bu ortamın belli başlı kurallara uygun olmasıdır.


Çalıştığınız ortam dikkatinizin dağılmasına sebep oluyor, uykunuzu getiriyor ya da odaklanmanızı zorlaştırıyor olabilir. Eğer çalışırken bu ve bunun gibi engellerle karşılaşıyorsanız, çalışma ortamınızı yeniden düzenleyerek verimliliğinizi arttırabilirsiniz.

Kendinize şu soruları sorarak çalışma ortamınızın uygunluğunu gözden geçirin:


Çalıştığınız sandalye ve masa yeterince rahat ve ergonomik mi?

Çalışırken uzun süre oturmanız gerektiği için rahat edebildiğiniz bir sandalyede oturmalısınız. Sandalyenizin yüksekliğini sandalyeye oturduğunuzda ayaklarınızın yere düz bir şekilde değiyor olacak şekilde ayarlayın. Oturduğunuzda masanızın yüksekliği göğsünüz ile kaburganız arasında bir yere gelmelidir. Böylece öne doğru çok fazla eğilmeniz gerekmez.


Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

  • Çalışma sandalyeniz çok fazla rahat olmamalı. Böyle olursa dikkatiniz dağılabilir ya da uykunuz gelebilir. Koltukta ya da yatakta çok iyi çalışabiliyorum diyenler bir kez daha düşünsün!

  • Bazen çok fazla materyale ihtiyacınız olabilir ve masanızın yeterince geniş olmaması materyalleri rahatça kullanmanızı engelleyebilir. Böyle durumlarda daha büyük bir masaya geçmeyi göz önünde bulundurun.

  • Bilgisayarda çalışıyorsanız, dik bir şekilde oturduğunuzda boyununuzu öne doğru eğmeden bilgisayar ekranının en üstünün göz hizanızda olduğuna emin olun.


Çalışma ortamınız yeterince aydınlık mı?

Gündüzleri çalışma ortamınızın yeterince gün ışığı aldığından emin olun. Akşamları ise odanın kendi aydınlatmasına ek olarak bir masa lambası kullanarak odağın çalıştığınız alanda olmasını sağlayın. Loş bir ortamda çalışmak uykunuzun gelmesine neden olabilir.


NOT: Eğer masaya oturduğunuzda pencereden dışarıyı görebiliyorsanız dikkatli olmanız önerilir, çünkü kendinizi pencereden dışarıyı izlerken bulabilirsiniz! Böyle durumlarda masanın yerini değiştiremiyorsanız, tül perdelerin kapalı olması daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.


Çalışmak için gerekli tüm materyaller hazır mı?

Çalışmaya başlamadan önce gerekli tüm materyalleri (kalem, silgi, notlar, hesap makinesi, müsvedde kağıt vb.) hazırlamanız çalışma esnasında onları aramakla zaman kaybetmenizi engelleyecektir. Eğer bilgisayar kullanacaksanız, bilgisayardaki dosyaları kolayca erişebilecek şekilde düzenleyin, indirilecek dosyalar varsa tümünü indirin.


Çalışma ortamınızda dikkat dağıtıcı öğeler bulunuyor mu?

Çalışmaya başlamadan önce dikkatinizi dağıtabilecek her ne varsa çalışmanız bitene kadar kaldırın.

  • Telefonunuzu sessize alın ve göremeyeceğiniz bir yere kaldırın. Çalışırken telefona ihtiyacınız varsa, telefonunuzu rahatsız etme moduna alabilirsiniz. Eğer akıllı saat kullanıyorsanız, ya da çalışırken bilgisayar kullanacaksanız ve aramalar/mesajlar oraya da geliyorsa onları da rahatsız etme moduna almayı unutmayın.

  • Çalışırken kullanmayacağınız herhangi bir taşınabilir elektronik eşya (tablet, Nintendo Switch vb.) varsa, göremeyeceğiniz bir yere kaldırın.

  • İnternet kullanacaksanız tarayıcınızda açık duran gereksiz sekmeleri kapatın.

  • Abur cubur vb. türlü yiyecekleri kaldırın. (Güle güle çikolata 🥺)

  • Yanınıza gelebilecek kişilere çalıştığınızı ve sizi rahatsız etmemelerini söyleyin.

  • Eğer kedi ya da köpeğiniz varsa ya da içeriden çok fazla ses geliyorsa kapınızı kapalı tutmak isteyebilirsiniz.

  • Engelleyemeyeceğiniz bir ses bulunuyorsa ve müzik dinlemek yardımcı olmuyorsa daha sessiz bir ortam bulmaya çalışabilir, çalışmanızı daha sonraki bir zamana erteleyebilirsiniz ya da sesli ortamlarda sese aldırmadan nasıl odaklı çalışabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Unutmayın önemli olan çalışırken dikkatinizin minimum dağılması, burada bahsedilmeyen fakat dikkatinizi dağıttığını düşündüğünüz başka etmenler varsa onları da kaldırın.


Çalışma ortamınızın sıcaklığı uygun mu?

Çalışma ortamınızın çok sıcak ya da çok soğuk olması çalışmanızı engelleyecek başka bir faktördür. Yapılan araştırmalar, üretkenliğin maksimum seviyede olduğu oda sıcaklığının 22-25°C arasında olduğunu bulmuştur. Eğer oda sıcaklığını ayarlayabiliyorsanız sıcaklığı bu aralıkta tutmanız önerilir.


Çalışma ortamınız düzenli mi ya da dağınık mı?

Bazı insanlar dağınık ortamda çalışamazken bazı insanlarsa (özellikle yaratıcılık gerektiren işlerde) dağınık ortamlarda daha rahat çalışabilir. Dağınık ortamda odaklı çalışamıyorsanız çalışmaya başlamadan önce çalışma ortamınızı düzenlemek için biraz zaman ayırabilirsiniz.


Müzik çalışmanıza yardımcı oluyor mu?

Çalışırken müzik dinlemek herkese göre değildir. Yine de bu müziksiz çalışmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Arkaplanda sözsüz bir müziğin olması daha hızlı ve daha odaklı bir şekilde çalışmanızı sağlayabilir. Müziğin odaklanmanızı zorlaştırıyorsa ya da hiçbir etkisi olmuyorsa sessiz bir şekilde çalışmaya devam edebilirsiniz.


Çalışma ortamızın havalandırması iyi mi?

Çalışma ortamınızı çalışmadan önce ya da çalışırken havalandırmanızı önerilir. Çalışma ortamınızda bazı bitkilerin bulunması da hava kalitesinin artmasına katkı sağlayacaktır. Beynin bol bol oksijene ihtiyacı olduğunu unutmayın!


Zamanı takip edebiliyor musunuz?

Pomodoro Tekniği kullanıyorsanız ya da çalışırken zamanı kontrol etmek hızınızı ayarlanmanıza yardımcı oluyorsa masanızda bir saat bulundurmak isteyebilirsiniz.


NOT: Gözünüz sürekli saate takılıyorsa ya da olması gerektiğinden daha fazla saati kontrol ediyorsanız masanızda saatin bulunmaması daha iyi olabilir.


Çalışma ortamınızı düzenlemekle ya da mükemmelleştirmekle fazla zaman harcayıp gerçekten yapmanız gereken şeyi, yani çalışmayı ertelemeyin.
0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page