top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Zamanı Daha İyi Yönetmek için Öneriler

Sürekli meşgul olmanız -sanılanın aksine- çok çalışkan olduğunuz ya da başarılı olacağınız anlamına gelmez. Sürekli meşgul olmak, üretken olduğunuzu zannetmenize ve gereksiz işlere çok fazla zaman harcayarak kendinizi sürekli meşgul etmeye çalışmanıza neden olacaktır.


Çok çalışmak yerine zekice çalışın

Zamanı yönetmek bir güne olabildiği kadar fazla iş sıkıştırmak demek değildir. Zaman yönetimi işi basitleştirmek, işleri daha hızlı tamamlamak ve daha az stresli hissetmektir. Sevdiklerinizle birlikte zaman geçirmeye, eğlenmeye, sosyalleşmeye, egzersiz yapmaya ve dinlenmeye de zaman ayırabilmektir. Zamanı yönetmeyi öğrenirseniz bunların hepsini yapmak için bir günde yeterince saat olduğunu fark edeceksiniz.


Ne yaparak zaman kaybettiğinizi tespit edin

Facebook, Instagram, Netflix, Whatsapp, 9GAG, çok fazla mesajlaşmak ya da telefonda konuşmak… Bu tarz zaman kaybettiriciler, üretken olabileceğimiz zamanları biz farkında olmadan çalar. Farkında olmamamızın nedeni ise bu tarz aktiviteleri gün içinde aralıklı olarak yapmamızdır ve onlara ne kadar zaman harcadığımızı özel bir çaba harcamadan fark etmemizin mümkün olmamasıdır.


Gün içinde yaptığınız aktivitelerin takibini yapın. Takip yapmak hangi aktiviteye ne kadar zaman harcadığınızı görmenizi sağlayacak ve bu aktivitelere harcadığınız zamanı kontrol etmenizi mümkün kılacaktır.


Bazı zaman kaybettiricileri bulmak daha zordur bu nedenle gün sonunda o günü gözünüzün önünden geçirin ve değerlendirmesini yapın. Zaman kaybı olarak gördüğünüz aktiviteleri belirleyin ve diğer gün onları yapmamaya ya da daha az yapmaya çalışın.


En önemli işi en önce yapın

En önemli işi en önce yapmak güne üretken başlamanızı ve zamanınızı daha efektif kullanmanızı sağlayacaktır. Bunun için en etkili metot olan Eisenhower Metodu’nu uygulayabilirsiniz.


İyi bir zaman yönetimi sistemi belirleyin

Bunun için yine önerimiz Eisenhower Metodu olacaktır. Bu metodla yapılacak işleri Önemli-Acil, Önemli-Acil Değil, Önemli Değil-Acil, Önemli Değil-Acil Değil olarak 4’e ayırarak işlerinizi önceliklendirmenize yardımcı olacaktır. Metot hakkında detaylı bilgi Eisenhower Metodu’nun anlatıldığı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.


Hayır demeyi öğrenin

Her şeye yetişmeye çalışmak ya da herkese söz vermek zaman yönetimi konusunda zorlayabilir. Gerçekten önemsediğiniz ve zamanınızın olduğu durumlarda evet demeniz iyi bir zaman yönetimi için daha etkili olacaktır.


En az 7-8 saat uyuyun

Uykunun bedenimiz ve zihnimiz üzerindeki etkisini küçümsemeyin ve daha üretken olmak için uykudan ödün vermenin iyi bir fikir olduğunu düşünmeyin. Biz robot değil, biyolojik canlılarız. Fiziksel ve mental sağlığımız açısından yeterli miktarda uyumak oldukça önemli. Zamanınızı iyi yönetebilirseniz az uyuyarak kazanacağınız 2-3 saate ihtiyacınız olmayacak.


Tüm konsantrasyonunuzu önünüzdeki işe verin

Bütün sekmeleri kapatın, telefonunuzu sessize alın ve göremeyeceğiniz bir yere kaldırın. Çalışabileceğiniz sessiz bir yer bulun ya da bulamıyorsanız kulaklık takın ve konsantrasyon müzikleri açın. Önünüzde hangi iş varsa sadece o işi bitirmeye odaklanın. Başka hiçbir şeyin araya girmesine izin vermeyin.


Dikkat sürenizi arttırmak için önerilerimizin bulunduğu yazımızı okuyabilirsiniz.


Önemsiz detaylara takılmayın

Mükemmeliyetçi olarak gereksiz/önemsiz detaylara takılıp kalmayın ve bunlarla zaman harcamayın. Bazen bir işin çok küçük bir detayına takılıp kalmamız o işi tamamlamak için gereken zamanın aşırı derecede uzamasına neden olabilir. Böyle bir şey yaptığınızı fark etmeniz durumunda kendinizi engelleyin ve o kısmı atlayıp işi bitirmeye odaklanın.


Bir işi tamamlamak için kendinize bir süre belirleyin

“Bu işi tamamlayıncaya kadar kalkmayacağım.” demek yerine, “Bu işi 2 saatte bitireceğim” demeyi deneyin.


Bu şekilde kendinize kısıtlı bir süre tanımanız daha efektif ve odaklı çalışmanıza, zamanın daha iyi farkında olmanıza ve gereksiz detaylarla zaman kaybetmenizin önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Eğer belirlediğiniz süre yetersiz gelirse daha sonra kendinize biraz daha zaman tanıyabilirsiniz.


İşi başkasına devredin ya da dış kaynak kullanın

  • Her şeye tek başımıza yetişmemizin mümkün olmadığı durumlarda,

  • Uzmanlık alanımız olmadığı için kendi başımıza yapmamızın çok zaman alacağı işlerde,

  • Bilgi değil, fiziksel efor gerektiren işlerde,

  • Çok zaman alan, ancak herhangi birinin yapabileceği işlerde,

  • Bizim ya da bir başkasının yapmasının arasında bir fark olmadığı işlerde,

başkasından yardım almayı göz önünde bulundurun.


Bekleyerek zaman kaybetmeyin

Birini ya da bir şeyi beklerken zaman kaybetmeyin. Otobüs beklerken, dersin başlamasını beklerken, ya da sırada beklerken telefonunuzdan maillerinizi yanıtlayabilir, kitap okuyabilir ya da yapılacak işlerinizi önceliklendirmekle uğraşabilirsiniz.


İleriyi planlayın

Güne ne yapacağınızı bilerek uyanın. Sabah uyandığınızda o gün ne yapacağınızı bilmiyor olmak boşa zaman harcamanıza ve odağınızı kaybetmenize neden olabilir.

Günün en son işi (ya da günün ilk işi) olarak uyumadan önce (ya da uyandığınızda ilk iş) 10-15 dakikanızı diğer gün yapmanız gereken en önemli işleri belirlemek için ayırın.


İşler arasında mola verin

Bir işi tamamladıktan sonra hiç ara vermeden diğer işe geçmek sanılanın aksine iyi bir şey değil. Zihnimizi boşaltmak, reşarj olmak için zamana ihtiyacımız var. Bu zamanı meditasyon yaparak, yürüyüşe çıkarak ya da hayal kurarak geçirebiliriz. İki iş arasında 25 dakika kadar ara vermek odaklı bir şekilde çalışmaya devam etmek ve motivasyonumuzu korumak için idealdir.


Benzer işleri bir araya getirin

Benzer bulduğunuz işleriniz varsa onları bir araya getirerek art arda yapın. Farklı tarzda işler yapmak farklı tarzda düşünmeyi gerektirir. Bu nedenle benzer işleri bir arada yapmanız aynı düşünce yapısını gerektireceği için adaptasyon süreci olmayacak ve bu da daha hızlı olmanızı sağlayacaktır.


“Yeterince zamanım yok demeyin. Pasteur, Michaelangelo, Leonardo da Vinci ve Albert Einstein’a bir gün için kaç saat verildiyse sizin de tamı tamına aynı sayıda saatiniz var.” ― H. Jackson Brown Jr.
0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page