top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Yeni Alışkanlıklar Edinmek

Sürekli yaptığımız şey ne ise biz oyuz, o zaman mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır. -Aristoteles

Yeni alışkanlıklar edinmek istiyor, ama bu alışkanlıkları bir türlü kalıcı hale getiremiyorsanız bazı önerilerimiz var!


Kazanmak istediğiniz bir alışkanlık belirleyin

Her seferinde tek bir yeni alışkanlık edinmek, aynı anda birden fazla alışkanlık edinmekten daha rahat başarıyla sonuçlanır. Tek bir alışkanlık üzerinde çalışınca tüm iradeniz ve motivasyonunuz bu alışkanlık üzerinde yoğunlaşacak ve bu alışkanlığın kalıcı ve başarılı olma ihtimalı artacaktır.


Kendinize hangi alışkanlığı edinmek istediğinizi sorun ve nasıl başlayacağınızı belirlemek için kaynaklara göz atın ve derinlemesine bir araştırma yapın. Belirlediğiniz alışkanlığın canınız istemese de her gün yapabileceğiniz, hayat tarzınıza uyumlu bir aktivite olması önemlidir.


Düzenli olarak uygulayın

Yeni bir alışkanlık edinmek süreklilik ve efor gerektirir. Bu yeni alışkanlığın hayatınızın bir parçası olması ve artık yeni alışkanlık sınıfından çıkması için 3-4 hafta düzenli olarak her gün yapın.


Makro hedef, mikro kota

Hedefler, gelecekte bir gün gerçekleştirmek istediklerinizi kapsayan büyük resimdir.

Kotanız ise bu hedefin gerçekleşmesi için her gün yapmanız gereken minimum iş miktarıdır.


Kotalar her gün kolayca yapılabilir olmalıdır ki nihai hedefiniz ulaşılabilir olsun. Önemli olan her gün hedefinize ulaşmak için bir adım atmanızdır. Bu adım başlangıçta çok küçük de olsa hedefinize bir adım daha yakınsınız demektir!


Kendinize sürekli hatırlatın

Günlük hayat akışında hayatımıza yeni ekleyeceğimiz bu alışkanlığı unutmamız mümkün. Yeni alışkanlığınızı her gün yapmayı unutmamanız için çevrenize hatırlatıcılar koyabilirsiniz.


Bir tetikleyici oluşturun

Fogg Davranış Modeli’ni anlattığımız yazımızda da bahsettiğimiz gibi bir davranışın gerçekleşmesi için bir komutun olması gerekmektedir. Fogg Davranış Modeli’ni detaylı bir şekilde anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Sizi bu hedeften alıkoyan ögeleri kaldırın

Bir alışkanlığı kalıcı hale getirmenin önünde birçok engelle karşılaşabilirsiniz. Karşılaştığınız engellerden belirleyin ve kaldırabildiğiniz engelleri kaldırın. Ayrıca bazı ögeleri kaldırmak bir alışkanlığın edinilmesini kolaylaştırabilir. Örneğin; ders çalışırken Instagram’a girme alışkanlığınızı kaldırmak istiyorsanız, ders çalışmaya başlamadan önce telefonunuzu başka bir odaya götürebilirsiniz.


Ama kelimesini kullanın

Vazgeçmeyi düşündüğünüzde ya da aklınıza negatif düşünceler gelip size yapamayacağınızı söylediğinde “ama” kelimesini kullanın ve “Şu an bunda iyi değilim ama üzerinde çalışmaya devam edersem ileride daha iyi olacağım.”


Bu alışkanlığı neden kazanmak istediğinizi bilin

Bu alışkanlığı neden kazanmak istediğinizi kendinize sorun. Bu alışkanlığı edinmenin size ne gibi faydalar sağlayacağını bilin ve yol boyunca her demotive olduğunuzda hatırlayın.


Negatifliklere hazırlanın

Bu alışkanlığı edinme sürecinde karşılaşabileceğiniz her negatif sonucu en başından düşünüp hazırlıklı olun. Böylece süreç boyunca daha dayanıklı olabilirsiniz.


Kaybettiğiniz ihtiyaçlarınızı unutmayın

Eğer bir alışkanlığınızdan kurtulmaya çalışıyorsanız bu alışkanlığınızın size kattığı pozitif etkileri kaybetmediğinizden emin olun. Örneğin; televizyon izlemek sizi rahatlatıyor ya da eğlendiriyorsa bu ihtiyaçlarınızı meditasyon yaparak ya da kitap okuyarak karşılayabilirsiniz.


Başkalarına söyleyin

Yeni edineceğiniz alışkanlığınız üzerinde çalıştığınızı yakınlarınıza söyleyin. Size nasıl gittiğini sorduklarında pes edip bıraktığınızı bilmelerini istememek size devam etmek için yeterli gücü verecektir!


Bazı basit yöntemler:


Yeni alışkanlığı varolan alışkanlığa bağlamak

BJ Fogg’un Tiny Habits (Minik Alışkanlıklar) konseptiyle bağlantılı olarak, edinmek istediğiniz alışkanlıkları hali hazırda varolan alışkanlıklarınızın sonrasına ekleyin.


Örneğin; odanızı temizlemek istiyorsanız, “Eve gidince üstümü değiştireceğim ve odamı temizleyeceğim.” diyebilirsiniz.


Vazgeçtiğiniz noktaları keşfedin

Yeni alışkanlıklar her an terk edilmeye meyillidir. Bu nedenle karşımıza çıkacak en ufak bir zorluğu bile en başından önlememiz gerekir, aksi takdirde bu alışkanlıktan vazgeçebiliriz.


Örneğin; spora gitmememizin nedeni, spor çantası hazırlamaya üşenmemiz olabilir. Genellikle bu terk etme nedenleri bir alışkanlığı bıraktıktan sonra fark edilse de öncesinde biraz gözlem ve analiz yaparak bizi zorlayan pürüzleri kaldırmak faydalı olacaktır.


20 saniye kuralı

20 saniye kuralı edinilmek istenen alışkanlıkları 20 saniye kolaylaştırıp, bırakılmak istenen alışkanlıkları 20 saniye zorlaştırmayı öneren bir yöntemdir.


Örneğin; telefonunuzdaki bir oyunda çok fazla zaman harcıyor ve bırakmak istiyorsanız o oyunu silin. Tekrar oynamak istediğinizde oyunu yeniden indirmek size zor geleceğinden büyük bir ihtimalle oynamaktan vazgeçeceksiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sharp Blue ve Second Wind ilaç değildir. Hastalık önleyici ya da tedavi edici özelliği yoktur. Reçete ile satılmaz, doktor onayı gerektirmez. Sağlıklı bireylerin kullanımı içindir. Hamilelik, emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın. Sharp Blue ve Second Wind %100 orijinal olup T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylıdır.  Sharp Blue Takviye Edici Gıda Onay Numarası: 003396-31.10.2017. Second Wind Takviye Edici Gıda Onay Numarası: 010673-03.05.2021

COPYRIGHT © 2023 TITANS BOOST GIDA TİCARET LTD. ŞTİ. | Tüm Hakları Saklıdır | info@titansboost.com

Made in Turkey Logo
bottom of page