top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Pomodoro Tekniği

Pomodoro (italyanca domates) Francesco Cirillo nun 80lerin sonralarında bulduğu bir çalışma yöntemidir. Motivasyon ve konsantrasyon konusunda sıkıntılar yaşayan ve sınav tarihleri yaklaşan Cirillo hiç dikkati dağılmadan 10 dakika ciddi çalışmak konusunda kendisini ikna etmiştir ve bu 10 dakikayı da mutfakta bulunan domates şeklindeki zamanlayıcısını kullanarak ölçmüştür. Bu yüzden bu metodun adı pomodorodur.


Pomodorunun amaçları

  • Dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırarak konsantrasyonu arttırmaya çalışmak

  • Bir işin ne kadar zaman aldığı hakkında daha doğru tahminler yapmayı geliştirmek

  • Motivasyonu yükseltmek ve onu yüksek tutmak

  • Bir iş üzerindeki kararlılığınızı desteklemek

  • İş ve çalışma sürecinizi iyileştirmek

Pomodoro tekniğini uygulamak için 2 şeye ihtiyacınız var


Bir aktivitenin kaç pomodoro gerektirdiğini öğrenin

Geleneksel bir Pomodoro 25'i çalışma 5'i dinlenmek üzere 30 dakikadan oluşur. Gün başında yapılacaklar listenizi oluşturun ve iş bitene kadar kaç Pomodoro sürdüğünü işin karşısına yazın.


İlk Pomodoronuza Başlayın.

İlk pomodoro eğer bölünmezse 25 dakikalık saf işten oluşur. Pomodoroları daha küçük parçaya bölemezsiniz (yarım pomodoro, çeyrek pomodoro gibi). Eğer bir pomodoro bölünürse o pomodoro başarısız sayılmalı ve önceki çalışma hiç olmamış gibi yeni bir pomodoroya başlamalısınız. 25 dakika dolduğunda aktivite listesinde o işin olduğu yere X koyup 3-5 dakika ara vermelisiniz.


Zamanlayıcı bittiğinde çalışmaya devam edemezsiniz. Her ne kadar birkaç dakikada işinizin biticeğinizi düşünseniz bile ara vermelisiniz.

Aradaki o 3-5 dakika sizi işinizden koparmalı ve böylece beyninize son 25 dakikaya hazmetmesi için fırsat tanımalı. Bu sürede sağlığınıza iyi gelecek şeyler yapabilirsiniz. Ayağa kalkıp odada yürüyebilir, su içebilir veya bir sonraki tatilinizi düşünebilirsiniz. Nefes ya da esneme egzersizleri yapabilirsiniz. Önemli olan bu süre zarfında mental efor sarfetmemeniz. Önemli telefon görüşmeleri yapmayın, mailler yazmayın. Aranız bitince zamanlayıcıyı 25 dakikayı kurun ve ikinci pomodoronuza başlayın.



Her 4 Pomodoro

Her 4 pomodoroda yaptığınız aktiviteye ara verip 15-30 dakikalık uzun bir ara vermeniz gerekiyor.


Bu 15-30 dakika masanızı düzeltmek kahve almanız gelen maillere bakmanız ya da dinlenmeni için yeterli zamanı verecektir.

Önemli olan şey yine kompleks işler yapmamanız.


Bir Aktiviteyi bitirmek

Bir işi bitirince yapılacaklar listesinden o işin üstünü çizip diğer işe devam edin. Eğer bir işi pomodoronun ilk 5 dakikasında bitirdiyseniz ve bir pomodoro yapmış gibi hissetmiyorsanız, o pomodoroyu saymayabilirsiniz. Bu süreci tekrarlayarak konsantrasyonunuz dağılmadan ve motivasyonunuzu kaybetmeden gün içinde yapmanız gereken bütün işleri bitirebilirsiniz.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

SQ3R Metodu

Sharp Blue ve Second Wind ilaç değildir. Hastalık önleyici ya da tedavi edici özelliği yoktur. Reçete ile satılmaz, doktor onayı gerektirmez. Sağlıklı bireylerin kullanımı içindir. Hamilelik, emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın. Sharp Blue ve Second Wind %100 orijinal olup T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylıdır.  Sharp Blue Takviye Edici Gıda Onay Numarası: 003396-31.10.2017. Second Wind Takviye Edici Gıda Onay Numarası: 010673-03.05.2021

COPYRIGHT © 2023 TITANS BOOST GIDA TİCARET LTD. ŞTİ. | Tüm Hakları Saklıdır | info@titansboost.com

Made in Turkey Logo
bottom of page