top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Kanban Metodu

Kanban Nedir?


Kanban, yalın üretim, tam zamanında üretim için bir planlama sistemidir. Üretim verimliliğini iyileştirmek amacıyla Toyota’da çalışan bir mühendis tarafından geliştirilmiştir. Kanban, Japonca’da tabela demektir, üretim süreci kartlar kullanılarak takip edildiği için bu isim verilmiştir.


Kanban sadece endüstride değil daha organize olmak isteyen öğrenciler tarafından da kullanılan oldukça yaygın bir yöntemdir.


Kanban metodu iş akışınızı görselleştirerek daha kolay yönetmenize olanak tanır. Yapmanız gereken işleri “Tamamlanmamış” bölümünden “Tamamlandı” bölümüne aktararak hangi işleri yapmanız gerektiğini ve hangilerini yaptığınızı görerek yapılacak işlere daha iyi odaklanarak daha fazla iş yapmanıza yardımcı olur.


Kanban metodu uygulanması oldukça basit bir metoddur. Öğrenciler Kanban Metodu’nu okulla ilgili tüm ödev, proje, sunum vb. yapılması gereken işlerin veya çalışılması gereken derslerin takibini yapmak için kullanabilir.


Bir öğrencinin hocaya e-posta göndermek, kütüphaneden ödünç alınan kitabı süresi dolmadan kütüphaneye geri vermek, proje için grup belirlemek gibi birbirinden çok farklı ve çok fazla işi olabilir. Tüm bu işler beynimizde uçuşurken çok fazla iş olması işlerin gözümüzde büyüyerek motivasyonumuzu kaybetmemize neden olabilir. Ayrıca tüm bu işler yazılı olmazsa bazıları ister istemez unutulabilir.


Kanban Metodu


Kanban Metodu 3 farklı sütundan/bölümden oluşur:

1. YAPILACAKLAR

İlk sütuna yapılacak işler yazılır. Bu sütuna yapmanız gereken ödevler, çalışmanız gereken sınavlar vb. her türlü işi ekleyebilirsiniz.

NOT: Eğer yapmanız gereken çok fazla iş varsa işlerinizi kategorilere ayırarak her bir kategori için ayrı bir Kanban oluşturabilirsiniz. Bir iş çok büyükse ya da o işi tamamlamak birden fazla adımdan oluşuyorsa o zaman sadece o iş için ayrı bir Kanban oluşturabilirsiniz.


2. YAPIYORUM

İkinci sütun üzerinde çalıştığınız işler için ayrılmıştır. Bu sütunda maksimum 2-3 adet iş olmalı ve daha fazla iş yazmamalıdır.

NOT: Bazı ödevleri/projeleri tamamlamak uzun zaman alabileceğinden üzerinde çalıştığınız işleri bu bölüme yazın, ancak aynı anda birden fazla iş yapmayın. Bu konsantre olmanızı zorlaştıracağından ve verimliliğinizi düşereceğinden önerilmez.


3. YAPTIM

Üçüncü sütuna ise tamamladığınız işler yazılır.

NOT: Bu sütun başta gereksiz gibi gözükebilir ancak tamamladığınız işleri yazılı olarak görmek sizi motive edecektir.

Kanban metodunda işler sol sütundan sağ sütuna doğru kayar ve bir işte hangi adımda olduğu kolayca görülebilir.


Kanban Metodu Nasıl Uygulanır?


Kanban metodunu uygulamak için bilgisayarınıza ya da telefonunuza bir uygulama indirebilirsiniz. Trello uygulaması bu metoda en uygun uygulamalardan biridir.

Kanban sisteminizi sürekli göz önünde tutmak istiyorsanız ya da dijital uygulamalar kullanmaktan yeterince verim alamadığınızı düşünüyorsanız kağıt, tahta veya post-it kullanabilirsiniz.


Adım Adım Kanban Metodu


  • Kanban metodu için hangi platformu kullanacağınızı belirleyin

  • Yapmanız gereken işleri sırasıyla yazın. Tüm işleri sığdırmaya çalışmayın. Gerekiyorsa birden fazla Kanban oluşturabilirsiniz.

  • Başlıklara karar verin. En temel Kanban sistemi 3 ana başlıktan oluşur: Yapılacaklar, Üzerinde Çalıştıklarım (Yapıyorum), Tamamlanan İşler (Yaptım). Dilerseniz daha fazla sütun ekleyerek tahtanızı kendinize göre modifiye edebilirsiniz.

  • Eğer bazı işlerinizin teslim tarihleri varsa yanına yazın.

  • Yapılacak işlerinizi birinci sütuna yazın. Hali hazırda üzerinde çalıştığınız işler varsa bu işleri ikinci sütuna yazın. Eğer hali hazırda bir iş üzerinde çalışmıyorsanız ilk sütundan bir iş belirleyin ve o işi “Üzerinde Çalıştıklarım” sütununa kaydırın.

  • Bir işi tamamlayınca o işi “Üzerinde Çalıştıklarım” sütunundan “Tamamlanan İşler” sütununa kaydırın.

  • Kanban metodunun görselliğe dayalı bir metod olduğunu unutmayın. Renkler, stickerler ya da ikonlar kullanarak tablonuzu daha da görselleştirebilirsiniz. Örneğin her bir dersin farklı bir rengi olabilir.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page