top of page
Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Hızlı Okuma Tekniği

Günümüzde neredeyse her bilgiye oldukça hızlı ve kolay bir şekilde erişebiliyoruz. Bu da yeni beceriler edinmemizde bizlere büyük bir avantaj sağlıyor. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var ve bu avantaj bazen dezavantaja dönüşebiliyor; çünkü bu devasa bilgi okyanusu ne yazık ki dünyadaki okyanuslar gibi kirli.


Bu bilgi kirliliği içerisinde istenilen bir bilgiye ulaşmak bazen oldukça zaman alan yorucu bir prosese dönüşebiliyor. Doğru kaynağı bulmak da çoğu zaman tek başına yeterli olmayabilir; çünkü istenilen bilgi “bazı sebeplerden dolayı” hiçbir öneme sahip olmayan birçok cümlenin içinde saklanmış olabilir.



Aradığınız bilgiyi bulmanın en kolay yolu bütün bu bilgileri hızlı bir şekilde taramanızdan geçer. Aradığınız bilgi yoksa bile çok okumak sizi birçok konu hakkında bilgilendirecek ve çevrenizi daha iyi anlamlandırmanıza yardımcı olacaktır. Çok okumanın en kolay yolu hızlı okumaktan geçer.


Hızlı okuma nasıl yapılır?

Hızlı okumak 3 kısımdan oluşur.

  1. Öncelikle okuma tarzınızı geliştirmeniz gerekir.

  2. Ardından neleri okumanız gerektiğini belirlemelisiniz.

  3. Son olarak, sonuçlarınızı ölçümlemeli ve onları geliştirmek için pratik yapmalısınız.


Okuma Tarzını Geliştirmek

1. Okuduklarınızı tekrar etmeyin.

Hızlı okuma yapmanın en önemli ve en zor adımı okuduklarınızı içinizden tekrar etmeden okumaktır. Genelde okurken gözümüzün önündeki kelimeleri içimizden ya da sessiz bir şekilde söyleriz ancak bu okumayı oldukça yavaşlatan bir durumdur. Gördüklerimizi anlamamız ve bunun üzerine bilgiler eklememiz için içimizden ya da sessiz okumamıza gerek yoktur. Bu bir alışkanlıktır ve okurken bize en çok zaman kaybettiren kısım bu kısımdır. Sözcükleri sadece okumayı deneyin, içinizden sessizce söylemeyi değil.


2. Okuduğunuz kelimelere geri dönmeyin

Okumamızı yavaşlatan ikinci bir durum da okuduğumuz kelimelere geri dönmemizdir. Bir satırı okurken gözümüzün okuduğumuz kelimelere geri döndüğü zamanlar olur. Bu momentumu keser ve okumamızı yavaşlatır. Hızlı okumak için bu alışkanlıktan kurtulmanız gerekir. Bunun içinde okuduğunuz kelimeleri bir kartla kapamayı deneyebilirsiniz ya da mümkünse okuyacaklarınızı bir hızlı okuma uygulamasının (Bkz: accelareader.com) içine aktarabilirsiniz.


3. Gözlerinizi çok hareket ettirmeyin

Gözleriniz sabitken genelde daha iyi okursunuz. Bunun için okurken baktığınız yeri çok fazla değiştirmemeye özen gösterin ve minimum göz hareketiyle okumaya çalışın.


4. Bütün halinde okuyun

Okuma yaparken tek tek harfleri değil kelimeleri okumak bize nasıl zaman kazandırıyorsa bir anda 3-5 kelimeyi okumak da olağanüstü bir zaman kazanacaktır. Harf -> Kelime nasıl mümkünse Kelime -> 3-5 kelime de o derece mümkündür. Bu durumun size nasıl zaman kazandırabileceğini tahmin edersiniz. Kendinizi bu konuda geliştirmeyi deneyin.


Neleri okumalısınız?

Okuma yaparken atlama yapmak sizi bilgiye ulaştırmakta zaman kazandırır. Aşağıda normalde bir hızlı okumada atlamamanız gereken önemli kısımları sıraladık.

  • Başlıklar

  • Bölümlerin baş ve son kısımları

  • Önemli kelimeler: (Özel isimler, bilmediğiniz kelimeler, sürekli tekrar eden kelimeler, sayılar; kalın, italik ya da altı çizili kelimeler)

  • Şekiller ve Resimler

  • Eğer sıkıntı yaşanıyorsa paragrafların ilk cümlesi


Ölçümlemek ve Geliştirmek

Bir süre belirleyin (1 dk, 5 dk, 10 dk vb.) ve bu sürede olabildiğiniz kadar anlamlı hızlı okuma yapmaya çalışın. Sonra okuduğunuz kelime sayısını tuttuğunuz süredeki dakika sayısına bölün. Bu size bir dakikada okuduğunuz kelime sayınızı (wpm) verecek.


Ortalama olarak:

  • 200-250 wpm: Normal okuma hızıdır.

  • 450 wpm: Okuduğunuz her şeyi anlamanıza olanak verecek hızlı okumadır.

  • 600-700 wpm: Okuduğunuz çoğu şeyi anlamanızı sağlayacak okuma hızıdır.

  • 1000 wpm: İleri seviye hızlı okumadır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Uyku Metodları

SQ3R Metodu

Comments


bottom of page