top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Hafıza Sarayı Tekniği

Hafıza Sarayı’nın en eski kullanımı Antik Yunan’a kadar uzanır. O dönemde topluluk önünde konuşma yapacak kişilerin konuşmasındaki konu sırası ve önemli detayları unutmamak için bu yöntemi uyguladıkları söylenir. Yöntemin nasıl yapıldığını öğrenince neden bu yöntemi kullandıkları çok daha anlaşılır hale gelmektedir.


Hafıza Sarayı Tekniği nasıl uygulanır?


Yer ve Yol

Hafıza Sarayı methodunu uygulayabilmek için öncelikle bir yere (saraya) ihtiyacınız var. Her ne kadar hafıza sarayı metodu da dense seçeceğiniz yerin bir saray olması gerekmez. Zaten seçeceğiniz yerin bir saray olması çok da muhtemel değildir çünkü seçeceğiniz yerin sizin çok iyi bildiğiniz bir yer olması gerekmektedir.


Hafıza Sarayı Tekniği, bir yerde zihinsel olarak gezerken, hatırlamanız gereken şeyleri karşınıza çıkan ipuçları sayesinde hatırlayabilmenizi amaçlamaktadır. Hafıza Sarayı Tekniği, ayrıca ipuçlarını bulunduğunuz lokasyonla birleştirerek hatırlamak istediğiniz bilgiyi sırasından bağımsız olarak hatırlamanıza yardımcı olmaktadır. Hatırlamanız gereken ipuçları ve semboller olacağından, aşikar olduğunuz yerleri seçerek bilindik bir rotada ilerlemeniz bu tekniği uygulamanızı kolaylaştıracaktır.


Hafıza sarayı olarak seçtiğiniz yer eviniz olabilir. Hatırlamanız gereken bilgileri salona, mutfağa banyoya, odalara yerleştirebilirsiniz. Eğer yeterli gelmezse, bu yerleri daha detaylandırabilir (televizyonun önü, koltuğun yanı vb.) ya da mekanı genişletebilirsiniz (kapınızın önü sokağınız vb.).


Bilgileri Eklemek

Hafıza sarayınızdaki bilgileri istediğiniz gibi yerleştirebilirsiniz, ancak beynimiz bir şeyi ne kadar canlandırabilir ve absürtleştirirse o kadar iyi akılda tutabilir. Bu yüzden hatırlatıcı olarak koyduğunuz bilgileri ne kadar sıra dışı ve detaylı hale getirirseniz o kadar iyidir. Örneğin; bir konuşma yapacaksanız ve bu konuşmanızda bir fil örneği vermeyi düşündünüz. Konuşmayı sarayınızda işlediniz ve filin bulunduğu odaya geldiniz. O odada bir filin olduğunu hatırlamak ne kadar mümkün görünse de bunu daha da detaylandırarak daha rahat aklınızda yer edindirebilirsiniz. Fili detaylandırmak için kendinize: Fil ne renk? Ne kadar büyük? Genç mi yaşlı mı? Nasıl kokuyor? Yumuşacık mı yoksa sert mi? Değişik görünen bi özelliği var mı? Dövmesi var mı? Dişleri elmastan mı? gibi hem detaylı hem de absürt sorular sorabilirsiniz. Eğer az bilgi tutmanız gereken bir konuşmaysa odayı tamamen fillerle kaplayabilirseniz, eğer çok uzun bir konuşma ise fili ufak, beyaz ve yuvarlak yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin hatırlamanız gereken şeyin büyüklüğüne ve hayal gücünüze bağlıdır.


Önemli Noktalar:

  • Hafıza sarayınızda her gün 10-15 dakika kadar zaman geçirin, ne kadar çok dolaşırsanız oraya koyduğunuz bilgiler o kadar kalıcı olacaktır.

  • Eğer hafıza sarayınızdaki bilgileri herhangi bir nedenden dolayı silmeniz gerekiyorsa (bilgiler güncelliğini yitirdiyse ya da bir ders için kullandıysanız ve o dersi geçtiyseniz), eski bilgileri temizleyip yerine yeni bilgiler ekleyerek aynı hafıza sarayını kullanabilirsiniz. Bir süre sonra eski bilgileri tamamen unutacak ve eski sarayınız yeni bilgilerle dolu olacak!

  • Farklı konular veya dersler için farklı hafıza sarayları oluşturabilirsiniz, istediğiniz kadar hafıza sarayı oluşturabilirsiniz bunun bir limiti yok!

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page