top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Feynman Tekniği



Bildiğimizi sandığımız bir konuyu başkasına anlatmaya kalktığımızda aslında o konuyu çok da iyi bilmediğimizi fark ettiğimiz olmuştur. Feynman Tekniği tam da bu nokta üzerinden giderek bir konuyu gerçekten öğrendiğimize emin olmamızı sağlayan uygulaması oldukça kolay bir teknik.


Feynman Tekniği Nobel Ödüllü fizikçi Richard Feynman’ın adının verildiği bir öğrenme tekniğidir. Bu metot yeni bilgiler öğrenmek, bildiğiniz konuları hatırlamak ya da daha efektif çalışmak için kulanılabilir. Herhangi bir konuyu bu tekniği kullanarak daha hızlı bir şekilde ve daha iyi anlayarak öğrenmeniz mümkün.

Feynman Tekniği 4 basit adımdan oluşur:



1. Öğrenmek istediğiniz konuyu seçin ve boş bir sayfaya o konu hakkında bildiklerinizi yazın.

Konu hakkında yeni bilgiler edindikçe notlarınıza eklemeler yapabilirsiniz.


2. Konuyu başka birine anlatıyormuş gibi anlatın.

Konuyu, konu hakkında hiçbir ön bilgisi olmayan bir kişinin hatta 6 yaşındaki bir çocuğun bile anlayabileceği kadar basit bir dille, karmaşık ifadeler kullanmadan yazın veya sesli bir şekilde anlatın.


3. Kitaba ya da öğrendiğiniz kaynağa dönün.

2. adımda takıldığınız, tam olarak anlamadığınız, atladığınız ya da kafanızın karıştığı kısımların olduğunu fark edeceksiniz. Bu eksiklerinizi kapatmak için konuyu öğrendiğiniz kaynağa geri dönün ve konuyu eksiksiz bir şekilde anlatabileceğinize emin olana kadar bu kısımları gözden geçirin.


4. Basitleştirin ve benzerlik kurun.

Son olarak notlarınızı gözden geçirin. Yazdıklarınızı sesli olarak okuduğunuzda kulağa karmaşık geliyorsa daha basit ve anlaşılır bir dil kullanın. Mümkün olduğu yerlerde basit analojiler kurmak anlamanızı kolaylaştıracaktır.


“Bir şeyi 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir.” Albert Einstein
0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page