top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Düzenli Egzersiz Yapmak için Öneriler

Düzenli egzersiz yapmanın oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Fiziksel olarak aktif olmak,

  • Kolestrol seviyenizin daha düşük olmasını,

  • Kilonuzu daha iyi kontrol edebilmenizi,

  • Diyabet, obezite, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskinizin azalmasını,

  • Kan basıncınızın daha düşük olmasını,

  • Kas, kemik ve eklemlerinizin daha güçlü olmasını,

  • Daha enerjik olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi

  • Daha iyi bir ruh haline sahip olmanızı

  • Daha az stresli ve kaygılı hissetmenizi

  • Daha iyi uyumanızı

sağlayabilir.


Egzersiz ve Ruh Hali / Daha iyi bir düşünce yapısı

  • Araştırmalar egzersiz yapmanın depresyona yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Düzenli egzersiz yapmak orta dereceli depresyon semptomlarını azaltır ve psikolojik sağlık ve zindeliği güçlendirir.

  • Endorfin seviyesinin düşük olması depresyonla ilişkilendirilir. Egzersiz yapmak aynı zamanda beyninizdeki seratonin, endorfin ve stres hormonları gibi bazı kimyasalların seviyesini değiştirir ve kendinizi daha iyi, mutlu ve pozitif hissetmenizi sağlar.

  • Duygu durumunuzu iyileştirerek anksiyete ve stresi azaltır.

  • Egzersiz yapmak ileride karşılaşacağınız stresli durumlara karşı daha dirençli olmanıza ve şu anki stresli durumlarla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olur.

  • Egzersiz yapmak negatif düşüncelerin aklınıza gelmesini engelleyebilir, ve dikkatinizi başka yere çekerek sizi günlük endişelerinizden uzaklaştırabilir.

  • Başkalarıyla birlikte egzersiz/spor yapmak sosyalleşme imkanı tanır.

  • Fiziksel olarak daha fit olmanız ruh halinizi ve uyku düzeninizi olumlu etkiler.

  • Spor yaptıktan sonra gelen rahatlama hissi, kişinin daha az kas gerginliği ile karşılaştığını gösterir. Egzersiz yapmak genel olarak vücutta birikmiş olan kas gerginliğinin (aynı zamanda psikolojik gerginliğin) giderilmesine yardımcı olur.

  • Egzersiz yapmanın kişinin kendine olan güveninin artması gibi hayat kalitesini olumlu yönde etkileyen birçok faydası bulunmaktadır.


Düzenli egzersiz ve zeka

Egzersiz yaparak bir yandan eğlenirken diğer bir yandan beyin gücünüzü geliştirerek, yaşlanmanın getirdiği negatif etkilere karşı beyninizi korumak mümkün.

Egzersiz yapmak beyne olan kan akışını arttırır ve beynin besin ve oksijen alımına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar düzenli egzersizin bilişsel fonksiyonları daha zinde tutmanın yanı sıra yaşla beraber azalan hafıza ve işlem hızı konusunda da etkili olduğunu göstermektedir.


Sevdiğiniz egzersizi bulun ve ona bağlanın

Fitness salonlarında koşu bantları üzerinde onlarca kişiyle birlikte olduğunuz yerde yürümekten/koşmaktan hoşlanmıyor olabilirsiniz. Sevmediğiniz bir egzersizi yapmak da bir süre sonra o egzersizi bırakmanıza neden olabilir. Yaparken zevk aldığınız ve eğlendiğiniz bir egzersizi yapmak içsel motivasyonunuzu arttıracak ve bu da o egzersizin kalıcı olmasını sağlayacaktır.


Basit başlayın ve yapabildiğiniz kadar yapın

Bir anda kendi üzerinize fazla gitmeyin. Eğer düzenli olarak egzersiz yapmıyorsanız, bir anda kendinizi fazla zorlamak sakatlığa yol açabilir. Ayrıca kendinizi çok zorlamak egzersiz sonrasında yaşadığınız kas ağrıları gibi pek hoş olmayan durumlarla karşılaşmanıza ve egzersiz yapmaktan içten içe soğumanıza neden olabilir. Basit başlayın ve yapabildiğiniz kadar yapın. Devam ettiğiniz sürece, zaten daha iyisini yapmaya başlayacaksınız.


Kendinizdeki gelişimi aktif olarak gözlemleyin

Örneğin, düzenli olarak yoga yaptığınızda ilk günkü esneklik seviyenizin birkaç hafta içerisinde nasıl değiştiğini ya da ilk günlerde kaldırmakta zorlandığınız X kg ağırlığın belli bir süre sonra size ne kadar hafif geldiğini gözlemleyin. Hangi noktadan başladığınızı ve ne kadar yol kat ettiğinizi unutmayın. Kendinizdeki bu değişimi gözlemeniz geliştiğinizi, güçlendiğinizi ve fiziksel olarak daha iyi olduğunuzu fark etmeniz düzenli spor yapmanız için size büyük bir motivasyon sağlayacaktır.


Son olarak

Egzersiz yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirin ve her gün mutlaka egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yapma fikri başta yorucu ya da korkutucu gelebilir (ya da üşenebilirsiniz) ancak birkaç gün kendinizi egzersiz yapmaya ikna edebilirseniz, kendinizi ne kadar enerjik ve mutlu hissettiğinizi görecek ve büyük bir ihtimalle egzersiz yapmaya devam etmek isteyeceksiniz. Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirdiğiniz zaman, hastalık vb. gibi nedenlerden dolayı egzersiz yapamadığınız günlerde kendinizi kötü hissedeceğiniz günler bile olacaktır!


Eğer günlük hayatınızın çok yoğun olduğunu ve spor yapmaya zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız Zaman Yönetimi hakkındaki yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.


Düzenli egzersiz denilince hemen koşup en yakın spor salonuna üye olmanız ya da ağırlık çalışmanız gerekiyormuş gibi düşünmeyin. Egzersiz yapmak için bir yere üye olmanız ya da pahalı ekipmanlar satın almanız gerekmiyor. Bunun sizi motive edeceğini düşünüyorsanız elbette yapın, ancak şunu unutmayın ki ruh halinizin iyileşmesi için hangi egzersizi yaptığınızın aslında bir önemi yok. Hafif bir egzersiz yapmak bile kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Her gün dışarıda 30 dakika yürümek bile hem fiziksel hem de mental olarak kendinizde büyük bir değişim görmeniz için yeterlidir. Dışarı çıkmak istemiyorsanız ya da hava çok soğuksa, YouTube’u ya da bir bir egzersiz uygulamasını açarak evde kendi kendinize de egzersiz yapabilirsiniz.


Kendinizi bu kadar pozitif etkisine rağmen hala egzersiz yapma konusunda motive etmekte zorluk yaşıyorsanız Kendini Motive Etmek başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentarai


bottom of page