top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Bir Adaptojen olarak Rhodiola Rosea



Adaptojenler nedir?

Adaptojen kelimesi, fiziksel ve duygusal strese neden olan etkenlerin etkilerine karşı korunma ve adapte olmamıza yardımcı olan, vücudun non-spesifik direncini ve dayanıklılığını arttıran belirli bitkileri tanımlayan bir kelimedir. (1)


Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, adaptojenler; fiziksel ve mental stresi düzene sokma ve uyum sağlama konusunda vücuda yardımcı olan bir grup özel bitki ve otlardır.


Adaptojenlerin popülerliği son on yıldır gitgide artmaktadır.


Adaptojenler nasıl çalışır?


Üç çeşit stres bulunmaktadır,

  1. Akut Stres: Belirli bir tetikleyici ile ortaya çıkan kısa dönemli mental veya fiziksel stres

  2. Epizodik Stres: Bu stres çeşidi akut stresin devamlı halidir. Akut strese neden olan stres faktörlerine sürekli, tekrar eden şekilde maruz kalınması sonucu oluşur.

  3. Kronik Stres: Hem mental ve hem de fiziksel sağlığı etkileyen uzun süreli stres çeşididir, çoğunlukla süregelen problemler veya durumların sonucudur.

Diyabet, obezite, astım, alerji, gastrointestinal problemler, otoimmün hastalıklar da dahil olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıkların yükselen insidansı, yüksek fiziksel ve duygusal stres seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.


Stresli bir yaşam

Stres hepimizin yaşamının bir parçası ve üzerimizdeki etkileri büyüyor. Gündelik hayatta iş ve okulun neden olduğu stresin yanı sıra geçirdiğimiz global pandemi süreci gibi krizlerin mental ve fiziksel sağlımız üzerindeki ağır etkileri, bizi mental ve fiziksel sağlımız konusunda gün geçtikçe daha da bilinçli hale getiriyor.


2018'de Birleşik Krallık Mental Sağlık Kurumu tarafından yapılan bir ankete göre insanların %74'ü kendilerini başa çıkamayacakları ya da üstesinden gelemeyecekleri kadar stresli hissediyor. (2) Tüm yaş gruplarında görülen stres, anksiyete ve diğer mental sağlık durumlarının artan sıklığı bu tablonun her ülkede benzer bir halde olduğunu gösteriyor.

Amerikan Psikoloji Birliği'nin 'Amerika'da Stres 2020' başlıklı bir raporunda, ülkenin ileride çok ciddi sağlık ve sosyal sonuçlara sebep olabilecek bir ulusal mental sağlık krizi ile karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunuyor ve bu etkilerin, hayatlarının dönüm noktasında olan ve belirsiz bir gelecekle yüzleşen genç Z kuşağı üzerinde daha da güçlü olacağını ekliyor. (3)

Neredeyse her 5 kişiden 1'i (%19) mental sağlıklarının geçen seneye göre daha kötü durumda olduğunu söylüyor.(3)

Kuşaklara göre;

Z kuşağındaki yetişkinler yaygın depresyon semptomlarını deneyimlediklerini bildirmeye daha yatkın. Her 10 kişiden 7'sinden daha fazlası, son 2 haftada çok yorgun oldukları için hiçbir şey yapmadan oturduklarını (%75), çok huzursuz hissettiklerini (%74), doğru düzgün düşünmekte ya da konsantre olmakta güçlük çektiklerini (%73), yalnız hissettiklerini (%73), berbat ya da mutsuz hissettiklerini (%71) belirtmiş.


Doğal Yöntemler

Birçok kişinin aklında fiziksel ve mental stresi kontrol altına almak ya da önlemek için doğal ve bütüncül yöntemler bulunuyor. Yoga ve mindfulness applerinin yaygınlaşması, adaptojenik 'mod yükselten besinler'e artan ilgi, insanların mental sağlıklarını önceliklendirdiklerine ve strese karşı doğal ve bütüncül yöntemler aradıklarına iyi birer örnek.

Aktif ve yoğun ebeveynler, stresli öğrenciler, amatör sporcular, aktif ve fit kalarak sağlıklı yaşlanmayı amaçlayanlar da dahil olmak üzere çok geniş bir kitle için, stresi fiziksel aktiviteyi rutin haline getirerek ve daha fit olarak azaltmak ana amaç.


'Altın' Yöntem

Adaptojenik içeriklere gelindiğinde, Rhodiola Rosea'nın 'altın kök'ü en çok bilinen ve bilimsel olarak geçerli kılınan bitkilerden biri olmanın yanı sıra hem Sibirya kültüründe hem Geleneksel Çin Tıbbında zengin bir tarihe sahip olarak öne çıkıyor. Rhodiola Rosea'nın kökleri, Altay Dağları bölgesinde yaşayan insanların jenerasyonlar boyunca Rhodiola Rosea'nın olağanüstü özelliklerine inanarak yaptıkları geleneksel kullanımına dayanıyor. 20. yüzyılda Sovyetler Birliği tarafından geniş çaplı bir şekilde araştırılan Rhodiola Rosea'nın uzun süredir devam eden stres altında dayanıklılığı desteklemesi Rhodiola Rosea'yı ilk Rus Kozmonotlarının favorisi haline getirmiştir. Yakın zamanda yapılan birçok araştırma, Rhodiola Rosea'nın stres ve modu destekleme özelliği olduğunu, mental enerji ve odaklanmayı geliştirdiğini, spor ve egzersiz sonrası bağışıklık yanıtını arttırdığını göstermiştir. (4,5,6,7)



Not: Blog yazılarımız tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir tavsiye içermez. İleri düzeyde stres, anksiyete ya da depresyon yaşadığınızı düşünüyorsanız lütfen bir doktora danışınız.



Kaynaklar

1. Panossian AG, Efferth T, Shikov AN, Pozharitskaya ON, Kuchta K, Mukherjee PK, Banerjee S, Heinrich M, Wu W, Guo DA, Wagner H. Evolution of the adaptogenic concept from traditional use to medical systems: Pharmacology of stress- and agingrelated diseases. Med Res Rev. 2020 Oct 25. doi: 10.1002/med.21743

2. Samele C, Lees-Manning H, Zamperoni V, et al. Stress: Are We Coping? London: Mental Health Foundation.; 2018

4. Bystritsky A, Kerwin L, Feusner JD. A Pilot Study of Rhodiola rosea (Rhodiolife®) for Generalized Anxiety Disorder (GAD). J Altern Complement Med. 2008;14(2):175-180. doi:10.1089/acm.2007.7117

5. De Bock K, Eijnde BO, Ramaekers M, Hespel P. Acute Rhodiola rosea intake can improve endurance exercise performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004;14(3):298-307. doi:10.1123/ijsnem.14.3.298

6. Ahmed M, Henson DA, Sanderson MC, Nieman DC, Zubeldia JM, Shanely RA. Rhodiola rosea (Rhodiolife®) Exerts antiviral activity in athletes following a competitive marathon race. Front Nutr. 2015;2:24. doi:10.3389/ fnut.2015.00024

7. Hernández-Santana A, Pérez-López V, Zubeldia JM, Jiménez-del-Rio M. A Rhodiola rosea root extract (Rhodiolife®) protects skeletal muscle cells against chemically induced oxidative stress by modulating heat shock protein 70 (HSP70) expression. Phyther Res. 2014;28(4):623-628. doi:10.1002/ptr.5046



 

Güçlü bir adaptojen olan Rhodiolife® içeren Second Wind 60 Kapsül ile tanışın!


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sharp Blue ve Second Wind ilaç değildir. Hastalık önleyici ya da tedavi edici özelliği yoktur. Reçete ile satılmaz, doktor onayı gerektirmez. Sağlıklı bireylerin kullanımı içindir. Hamilelik, emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın. Sharp Blue ve Second Wind %100 orijinal olup T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylıdır.  Sharp Blue Takviye Edici Gıda Onay Numarası: 003396-31.10.2017. Second Wind Takviye Edici Gıda Onay Numarası: 010673-03.05.2021

COPYRIGHT © 2023 TITANS BOOST GIDA TİCARET LTD. ŞTİ. | Tüm Hakları Saklıdır | info@titansboost.com

Made in Turkey Logo
bottom of page