top of page
  • Yazarın fotoğrafıTitans Boost

Eisenhower Matrisi

Eisenhower kimdir?


Dwight D. Eisenhower, 1953-1961 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin 34. başkanı olarak görev yapmıştır. Başkan olmadan önce 2. Dünya Savaşı’nda yüksek kumandan olarak görev alan Eisenhower’ın gün içinde sürekli olarak birçok karar alması gerekmekteydi. Hangi işleri nasıl yapacağının sıkıntısını yaşayan Eisenhower sonunda bir yöntem geliştirdi ve bu yönteme kendi adını verdi. Günümüzde Eisenhower Matrisi günlük işlerimizi önem ve aciliyete göre önceliklendirmemize yardımcı oluyor.


Eisenhower Matrisi nedir?


Eisenhower Matrisi işleri önemli ve aciliyete göre 4’e ayıran bir sistemdir.

  1. Yap: Bunlar hemen halledilmesi gereken acil ve önemli işlerdir. Bunları hızlıca yapmak o günkü önceliğiniz olmalıdır. Örnek: Yarınki sınava/sunuma çalışmak.

  2. Planla: Bu işler başkasının yapamayacağı kadar önemli, ancak aciliyeti olmayan işlerdir. Bu işler matrisin 2. kısmı olan Planla kısmına dahil edilir. Bu işlerin yapımına hemen başlanmaz ve ileri bir tarihe ertelenir. Örnek: 2 ay sonraki sınava/sunuma çalışmak.

  3. Devret: Bu işler acil olmasına rağmen önemli değildir. Bu yüzden bu işleri başkasına devretmek size daha önemli işleri yapabilmeniz için zaman kazandıracaktır. Örnek: Alışveriş yapmak.

  4. Ele: Bu işler ne önemli ne de acildir. Yapılmasına gerek yoktur. Zaman ve efor harcamak gereksizdir. Örnek: Dizinin yeni bölümünü kaçırmamak.

Eisenhower matrisi yaparken öneriler


  1. Yapılacak işlerin bir listesini oluşturmak beyninizi rahatlatır ve işleri matrise yerleştirmeyi kolaylaştırır.

  2. Bölüm başına konulacak işler için bir limit belirleyin. Matrisin aşırı dolu gözükmesi sizi demotive edebilir ve kafanızın karışmasına neden olabilir.

  3. Tek bir matris yapın. Hayatınızı özel hayat ve iş hayatı gibi ayırarak birden fazla matris oluşturmak bu matrisin doğasına ters olacaktır. Her türlü işinizi aynı matriste birleştirmeye çalışın. Örnek: Yap: Raporları hazırlamak Planla: Akşam ailece yemeğe çıkmak vb.

  4. Önem sırasını sabah erkenden kimseye danışmadan hazırlayın. Böylece listeniz daha doğru olacaktır.

  5. Her şeyi erteleyip planlama kısmına koymayın. Erteleme alışkanlığınız varsa erteleme hakkındaki önerilerimizin bulunduğu yazıya bölümün sonundan ulaşabilirsiniz.


Önemli olan nadiren acil, acil olansa nadiren önemlidir. -Dwight D. Eisenhower



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page